Foodwaste for Foodpack: Una Iniciativa Innovadora per la valorització material de Residus Agroalimentaris

Foodwaste for Foodpack: Una Iniciativa Innovadora per la valorització material de Residus Agroalimentaris

El projecte Foodwaste for Foodpack és una iniciativa innovadora que forma part dels Grups Operatius de l'Associació Europea per a la Innovació. El seu objectiu és valoritzar materialment els residus provinents de la indústria transformadora de fruites i hortalisses com a recurs per a obtenir una matèria prima a base de fibres pels envasos destinats a la mateixa indústria agroalimentària. Aquesta proposta busca tancar el cicle de producció agroalimentària mitjançant la reutilització dels residus com a materials per al packaging, contribuint així a una economia circular i sostenible.

La iniciativa, liderada pel Packaging Cluster, és fruit de la col·laboració entre empreses del sector agroalimentari com Ametller Origen, Delafruit i Cobeveragelab, i empreses del sector del packaging com Samtack i Gràfiques Salaet. A més, compta amb el suport de nexes empresarials com el Consorci de la Zona Franca i Mercabarna, i l’acompanyament de centres de recerca com l'IRTA i els grups de recerca BIMATEC i LEPAMAP de la Universitat de Girona.

Les primeres fases del projecte han consistit en la selecció i pretractament dels residus de fruites i hortalisses generats per les empreses del consorci, amb l’objectiu d’optimitzar-ne les condicions per obtenir materials fibrosos. Aquests residus han estat processats a les instal·lacions dels grups de recerca de la Universitat de Girona, amb l’ajuda de Samtack, que ha proporcionat els materials orgànics per unir les fibres. Això ha permès obtenir un material a base de fibres amb un 75% de contingut de residus de sucs de fruita i hortalisses.

Un cop obtingut aquest material, el projecte ha avançat en la creació de prototips d’envasos destinats al sector agroalimentari. S’han dissenyat diferents tipus d’envàs, tant primaris com secundaris, tenint en compte les propietats de les fibres i la seva adequació per a l’ús alimentari. Finalment, s’han incorporat funcionalitats addicionals al prototip, com la capacitat de ser un envàs actiu antifúngic i apta per al contacte alimentari, a més d'iniciar investigacions per a l'aplicació sensorial del material.

Aquest projecte pilot no només afavoreix la sostenibilitat en el sector agroalimentari, sinó que també contribueix a la reducció de l'impacte ambiental en tota la cadena de valor, convertint els residus en matèria primera d’alt valor afegit i substituint l’ús de matèries primeres verges.

Enviant dades