Cas d’èxit: Projecte SUR3D, un nou material biodegradable amb taps de suro reciclats

Cas d’èxit: Projecte SUR3D, un nou material biodegradable amb taps de suro reciclats

El projecte SUR3D ha creat un innovador material biodegradable a partir de taps de suro reciclats, liderat per l’associació INNOVI amb la col·laboració d’Eurecat, OIMO Bioplastics, la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) i el Clúster de Materials Avançats de Catalunya. Aquesta iniciativa, aprovada pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) en la convocatòria d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI) del 2022, compta amb un pressupost de 173.458 euros.


A Espanya, es consumeixen aproximadament unes 4.000 tones de taps de suro cada any per les seves propietats enològiques i de sostenibilitat. Normalment, la pols de suro resultant de la producció d’aquests taps és considerada un residu. No obstant això, el projecte SUR3D ha trobat una manera de reutilitzar aquests residus, transformant-los en un material d’alt valor afegit i contribuint així a l’economia circular i la bioeconomia.


Durant el període d’agost de 2022 a abril de 2023, OIMO Bioplastics va treballar en el desenvolupament d’un compost biodegradable per a la impressió 3D. Aquest nou polímer, biobasat en més del 80% i completament biodegradable en condicions naturals, es diferencia d’altres biopolímers del mercat. El suro, conegut per ser un material natural, renovable i biodegradable, aporta al nou compost propietats beneficioses com la baixa densitat, alta resistència mecànica i baixa conductivitat tèrmica i elèctrica.


El resultat és un biomaterial amb propietats físiques semblants al suro, mantenint la biodegradabilitat del polímer original, però millorant les propietats mecàniques gràcies a la incorporació del suro. Aquestes característiques permeten que el biomaterial pugui competir amb altres productes plàstics que tenen un impacte ambiental major.


A més, es preveu explorar aplicacions del nou biomaterial en l’àmbit de l’aïllament tèrmic i optimitzar la seva formulació per a altres processos com la injecció. Aquesta iniciativa té com a objectiu fomentar el reciclatge de taps de suro usats, completant la circularitat del sector surer i vitivinícola i contribuint a la reducció de la petjada de carboni.

Enviant dades