L’Institut Domènech i Montaner de Canet de Mar i l’Institut Euclides de Pineda de Mar han esdevingut els primers centres educatius de Catalunya amb una biblioteca de les coses dirigida pels seus propis alumnes. És un projecte liderat per l’alumnat de 3r i 4t d’ESO del grup Estímuls de l’Institut Euclides, i del grup Passarel·les de l’Institut Domènech i Montaner.
Les biblioteques de les coses són una innovació que pretén promoure la reducció de residus, l’ús eficient dels recursos i la disminució de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. En aquest cas, les biblioteques es troben dins mateix dels centres educatius, implicat els alumnes en la transició cap a un consum més sostenible. A més, aquestes iniciatives enriqueixen l'experiència educativa, ja que fomenten l'esperit emprenedor dels estudiants i establiren vincles amb la comunitat local.
La gestió de les biblioteques queda en mans dels propis alumnes, que s’encarreguen de mantenir actualitzat el catàleg digital, gestionar els préstecs i promoure el projecte entre els membres de la comunitat educativa. El catàleg inclou una àmplia varietat d’objectes, des de donacions de la comunitat fins a adquisicions realitzades per l’institut, com ara una aspiradora de cotxe o una màquina de cosir.
Aquesta iniciativa pren com a model la Biblioteca de les Coses de Sant Martí, pionera a Catalunya, que ha estalviat una considerable quantitat de residus i emissions de CO2. El projecte ha rebut suport de Maresme Circular, en el marc del Pla de Prevenció de Residus de la comarca, i assistència tècnica de Nusos i Rezero.
A més, altres centres educatius, com l’Institut Jaume Almera de Vilassar de Mar, també treballen en la creació de les seves biblioteques de les coses, fent part d’un procés ApS sobre economia circular i reducció de residus. Aquest esforç ha rebut finançament de l’Agència de Residus de Catalunya, en col·laboració amb el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.
Enviant dades