Casos d'èxit: gransa de Liasa

Casos d'èxit: gransa de Liasa

L'empresa cotonera Liasa, amb seu a La Selva del Camp (Tarragona), ja és un cas d'èxit en si mateixa, perquè complir més d'un segle d'història sobreposant-se a una guerra, a tres transicions familiars i a les successives crisis que ha patit el tèxtil, no pot ser una casualitat. I, potser, aquesta mateixa visió de negoci, aptitud per a la gestió empresarial i la tenacitat que ha consolidat la firma en el negoci de la fabricació de cordons, cintes i fil de polipropilè, sigui el motor que ha mogut la saga familiar que pilota el negoci a evolucionar amb els temps i desenvolupar nous processos innovadors per adaptar-se a les noves exigències del mercat.

 

Aquest esperit empresarial va provocar que la Direcció, conscients que en el procés productiu es generava un residu l'eliminació del qual suposava un cost considerable, van pensar que, potser, podria ser aprofitat com a matèria primera d'una altra factoria. A partir d'aquesta idea, en col·laboració amb l'empresa NG Plastics i la participació del Clúster Packaping i de l'AEI Tèxtils, van desenvolupar un projecte d'economia circular innovador a Catalunya que introduïa al mercat un nou producte plàstic elaborat amb un subproducte que fins ara era rebutjat.

 

El projecte, cofinançat per l'Agència de Residus de Catalunya, va fer els primers passos el gener del 2019 i va finalitzar el 30 de març del 2021.

 

La primera tasca va consistir en la separació i la selecció del residu resultant de l'extrusió de fil de polipropilè de l'empresa Liasa, per després passar per un procés de transformació que el converteix en gransa —format de matèria primària plàstica—, per ser utilitzada a la extrusió de plàstic amb els requisits necessaris perquè l'empresa NG Plastics, fabricant de packaging plàstic per a diversos sectors, l'utilitzés com a primera matèria i produir nous envasos amb una qualitat i característiques iguals als aconseguits amb material verge. El resultat ha estat una part d’un tap d’ampolla de cava, obtingut mitjançant procés d’injecció.

 

A més, amb l'objectiu de determinar l'impacte ambiental del procés, el centre tecnològic Eurecat ha realitzat una anàlisi de cicle de vida (ACV) considerant també els procediments de trituració i extrusió per transformar-los. El resultat de l’estudi va determinar que per cada kg de fil de polipropilè reciclat s’evita l’emissió d’1,11 kg de CO2 equivalents. Amb la previsió que NG Plastics produeixi 5 milions d'unitats de taps a l'any utilitzant gransa reciclada, s'aconseguirà un estalvi de 36,5 tones de matèria primera verge i una reducció de la petjada ambiental de més de 40,5 tones d'emissions de CO2 equivalent.

Activitats relacionades

No hi ha resultats disponibles

Enviant dades