Catalunya impulsa el reciclatge tèxtil en la indústria de la moda amb la consolidació de l'última fase del projecte RETEXCAT. Aquesta iniciativa ha permès transformar residus tèxtils recollits als contenidors de roba en un producte comercial, integrant la fibra reciclada en dues peces de la línia infantil d'una marca de moda: jaquetes i pantalons curts.
Aquesta iniciativa s'emmarca en un context on la gestió dels residus tèxtils continua sent un repte. A Catalunya, cada persona consumeix anualment 21,3 kg de tèxtil, generant més de 134.000 tones de residus, dels quals només un 13% es recullen selectivament, mentre que la resta es valoritza energèticament o es destina a l'abocador. La necessitat de trobar solucions sostenibles ha impulsat la creació de projectes com RETEXCAT, que pretén revertir aquesta situació.
Llançat el 2023, RETEXCAT promou la transformació dels residus tèxtils en nous materials i productes, fomentant un model d'economia circular eficient, sostenible i de proximitat. El projecte forma part del Pacte per a la Moda Circular a Catalunya, un acord voluntari que involucra actors públics i privats de tota la cadena de valor tèxtil per impulsar la transició cap a un model circular. Aquesta col·laboració entre diferents agents ha estat clau per garantir l'èxit de la iniciativa.
L'objectiu de RETEXCAT és industrialitzar el reciclatge tèxtil postconsum mitjançant un procés estandarditzat i eficient per convertir residus tèxtils en matèria primera secundària de qualitat. Això permet establir un flux continu de materials reciclats per impulsar la producció de noves peces de roba, demostrant que la circularitat en la indústria tèxtil no només és viable, sinó també imprescindible per avançar cap a un model més sostenible i de proximitat.
El procés comença amb la recollida de més de 30 tones de roba usada, de les quals gairebé la meitat es destinen al reciclatge. Els teixits no reutilitzables es seleccionen i es processen per obtenir material net, que posteriorment es tritura i es converteix en borra. Aquesta borra es transforma en fil reciclat, que es teixeix en metres de teixit compost de cotó i polièster reciclats. Després dels acabats tèxtils, el teixit final es confecciona en peces de roba, ja disponibles aquest març 2025.
RETEXCAT compta amb el suport del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat i la participació de diverses marques de moda i empreses industrials del sector tèxtil, que contribueixen a fer realitat aquest model de producció circular.
Enviant dades